Binding: verschil tussen versies

Uit Snowboardwiki.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
De bindingen verbinden je voeten met het snowboard. Een goede binding brengt de stuurbewegingen direct over op het board, knelt je voeten niet af en voorkomt [[toe drag]] (of [[heel drag]]). Bindingen kunnen bestaan uit [[baseplates]], [[discs]], [[highbacks]], [[straps]], [[buckles]], [[heel pads]], [[gas pedals]] en [[capstraps]].
De bindingen verbinden je voeten met het snowboard. Een goede binding brengt de stuurbewegingen direct over op het board, knelt je voeten niet af en voorkomt [[toe drag]] (of [[heel drag]]). Bindingen kunnen bestaan uit [[baseplate|baseplates]], [[disc|discs]], [[highback|highbacks]], [[strap|straps]], [[buckle|buckles]], [[heel pad|heel pads]], [[gas pedal|gas pedals]] en [[capstrap|capstraps]].


==Verschillende soorten bindingen==
==Verschillende soorten bindingen==

Versie van 4 mrt 2024 14:09

De bindingen verbinden je voeten met het snowboard. Een goede binding brengt de stuurbewegingen direct over op het board, knelt je voeten niet af en voorkomt toe drag (of heel drag). Bindingen kunnen bestaan uit baseplates, discs, highbacks, straps, buckles, heel pads, gas pedals en capstraps.

Verschillende soorten bindingen

Er zijn drie soorten bindingen: de strap binding, de hybride binding en de step-in bindingen.

Strap binding

De meest gebruikte binding is de strap binding. De strap binding werd als eerste samen met de softboot ontworpen en wordt tegenwoordig al gezien als de "conventionele" binding. Met twee straps, een voor je tenen en een voor je enkels, "ratel" je jezelf met behulp van de ratchets vast op je board. Omdat je met straps zo vast op je board staat kun je je stuurbewegingen goed overdragen naar je board. De strap bindingen zijn zeer goed en uitgebreid af te stellen. Denk daarbij aan de forward lean, de breedte van de straps, de toe ramp en de heelcup.

Een voordeel van de strap binding is dat het een eenvoudig systeem is en dat je stevig met je board verbonden bent, waardoor je stuurbewegingen direct worden overgebracht. Verder heeft de strap binding (vooral de duurdere modellen) veel afstelmogelijkheden. Nadelen van de strap bindingen zijn dat het in- en uitstappen wat langer duurt in vergelijking met andere soorten bindingen, en dat de ratchets en straps relatief kwetsbaar zijn.

Toe-straps en cap-straps

Strap bindingen kunnen aan de tenenkant op twee verschillende manieren aan je boot aansluiten: Toe-straps zijn straps die je over de bovenkant van je tenen heen trekt, cap-straps bevestig je aan de voorkant van je boot waardoor je je boot verder naar achteren de binding in duwt. De laatste jaren hebben vrijwel alle populaire bindingen cap-straps.

Hybride (Flow) Bindingen

Hybride bindingen worden ook wel Flow-bindingen genoemd, genaamd naar de fabrikant die al jaren marktleider is in dit segment. Bij het hybride systeem heb je één grote strap over je boot en stap je snel in, doordat de highback naar achteren open klapt. Het gebruiksgemak is bij deze bindingen erg groot en is vooral geschikt voor beginners die veel in- en uit moeten stappen. Een hybride binding is over het algemeen minder direct in het overdragen van je stuurbewegingen naar het board, tenzij je voor de duurdere modellen kiest.

De voordelen van hybride bindingen zijn dat je snel in- en uit kan stappen op de piste, en dat je (mits goed afgesteld) je stuurbewegingen direct op het board overbrengt. Nadelen zijn dat hybride bindingen, vergeleken met strap-bindingen, beperkt zijn af te stellen (dit is in de laatste jaren wel beter geworden). Verder is het lastig instappen op erg steile hellingen.

Step-In Bindingen

Bij step-in bindingen heb je geen straps, maar klik je je boot vast door middel van een plaatsysteem onder aan je schoen. Je drukt je schoen in de binding en hij klikt vast. Voor beginners kan dit erg handig zijn, maar in de praktijk werkt het vaak minder goed doordat samengeperste sneeuw tussen je binding komt en dit het kliksysteem blokkeert.

Het voordeel van step-in bindingen is dat ze soms erg snel in- en uit te stappen zijn. Nadelen van de step-in bindingen zijn dat de stuurbeweging weinig direct wordt overgebracht (uitgezonderd bij dure modellen), dat je een beperkte keus in schoenen hebt (de binding en schoen moeten op elkaar aansluiten), dat je een leash nodig hebt voor het geval je toch losschiet en dat sneeuw tussen de plaatjes in de weg kan zitten.

Plaatbindingen

De plaatbinding is de meest stugge, en daardoor ook meeste directe, verbinding tussen de schoen en het board. De plaatbinding (in combinatie met hardboots) wordt voornamelijk gebruikt voor het racen (slalom) en carven. De bevestiging van de schoen in de binding gebeurt over het algemeen met een klem aan de voorkant van de binding. Sommige modellen hebben een instapautomaat, waarbij je minder ver hoeft te bukken om de binding te openen en te sluiten. De binding moet altijd goed strak zitten. De schoen mag niet vanzelf vrijkomen tijdens het snowboarden of bij een val. De bindingen kunnen worden versteld voor verschillende schoenmaten. De skischoen werd in het verleden gebruikt voor het snowboarden. Tegenwoordig zijn er speciale snowboardhardboots op de markt die verschillen van de traditionele skischoen doordat deze schoen meer flexibiliteit naar voren toe heeft, zodat je dieper kan zitten in de actieve snowboardhouding.

Waar moet je op letten als je bindingen gaat kopen?

Als je bindingen gaat aanschaffen, is het belangrijk dat je snowboardschoenen er in passen. Neem je boots mee naar de shop en kijk of ze goed in de bindingen passen. Iedere fabrikant maakt bindingen met boots van hetzelfde merk in z'n achterhoofd en andersom (als dat merk zowel bindingen als boots heeft natuurlijk). Bindingen en boots van hetzelfde merk passen dus het beste bij elkaar, maar laat dat je er niet van weerhouden om verschillende merken te proberen en combineren.

Bindingen zijn er in verschillende groottes: S, M en L. Deze zijn bedoeld voor verschillende maten snowboardschoenen. Per merk verschilt het welke bindinggrootte geschikt is voor een bepaalde schoenmaat. Om de goeie maat te bepalen strap je de boot in de binding en kijk je of je aan beide kanten niet teveel strap over hebt. Strap niet te hard in. Als de straps je voeten niet afknellen en je boot niet losjes in de binding zit, zit je goed. De binding moet goed gevuld worden door de boot en de tenen moeten niet teveel overhang hebben aan de voorkant (5-6 centimeter maximaal), anders krijg je toe drag.

Over het algemeen zijn de duurdere en betere modellen lichter, duurzamer en comfortabeler dan goedkope bindingen. Duurdere bindingen zijn ook vaak op meerdere manieren te verstellen, zodat ze nog beter rond je boots passen.

Bronnen